Nasveti za uvajanje goste hrane

Vaš dojenček je zdaj pripravljen jesti gosto hrano. Super! Gre za vznemirljiv mejnik, na katerega bi morali biti resnično ponosni. To obdobje prinaša številne vesele trenutke, ko se malček umaže z otroško hrano in se navdušeno hihita, medtem ko okuša nekaj novega in okusnega.

Preden pa mu date tisto prvo žličko bananinega pireja, imejte v mislih nekaj stvari, na katere morate biti pozorni, da bi bila ta izkušnja čim bolj pozitivna – tako za vas, kot za vašega otroka. Ta članek zajema nekaj od teh podrobnosti.

MAMSI set silikonske žličke in vilice

1. Posvetujte se s pediatrom

Včasih lahko celotna tema prehoda na gosto hrano povzroči precej zmede in dilem. Je treba začeti pri 4 ali 6 mesecih? Je bolje začeti z zelenjavo ali s sadjem? Ali je otroška žitna kaša primerna za vašega dojenčka?

Zato je zelo pomembno, da se najprej pogovorite s svojim pediatrom, ki vam bo lahko najbolje povedal, ali je vaš otrok pripravljen na gosto hrano ali ne, svetoval pa vam bo tudi glede vrste obroka, ki bi mu ga morali ponuditi. Pojasnil vam bo varnostne ukrepe, ki jih morate upoštevati med hranjenjem otroka.

2. Naj bo hranjenje zabavno

S hrano se ne smemo igrati, kajne? Ne drži! Čeprav je to pravilo še kako primerno za starejše otroke, je potrebno narediti izjemo za dojenčke, ki šele odkrivajo gosto hrano. Namesto, da jim hrano potiskate v usta žličko za žličko, dovolite, da z njo najprej komunicirajo na svoj način in sami ugotovijo, za kaj pravzaprav gre.

Ta postopek jim lahko olajšate tako, da majhno količino hrane položite na krožnik in pustite, da se z njo igrajo. Na ta način jim boste pomagali, da se navadijo na vonj, okus in teksturo hrane. Če boste imeli srečo, jo bodo celo prostovoljno pojedli brez vaše pomoči!

3. Ustrezno prilagodite čas obroka

Ko so dojenčki zelo lačni, postanejo nejevoljni in nikakor nočejo sodelovati. Ko pa so siti, boste z vztrajanjem pri hranjenju povzročili, da bodo začeli hrano metati vse naokoli. Zato morate čas za obrok izbrati premišljeno.

Nahranite jih, ko so veseli in malo lačni. Takrat imajo največ koncentracije in bodo bolje sprejeli novo hrano. Njihov apetit lahko spodbudite z malo materinega mleka ali mlečnega pripravka, preden preidete na glavno jed.

4. Pazite na alergije

Začetek hranjenja je obdobje, ko morate biti posebej pozorni na morebitne alergije. Alergije na hrano se lahko razlikujejo po intenzivnosti in po tem, kdaj se pojavijo. Na splošno se hude reakcije, vključno z otekanjem, oteženim dihanjem in izpuščaji, pojavijo v nekaj minutah ali urah po zaužitju. Šibkejše reakcije pa običajno trajajo veliko dlje, tudi do nekaj dni. Te vključujejo vse mogoče simptome, od driske do lišajev in zaprtja.

Zato je pomembno, da novo hrano uvajate počasi. Počakajte vsaj 2 do 4 dni, preden poskusite z nečim novim. Preprost dnevnik hranjenja dojenčka vam bo pomagal odkriti vzorce v primeru težav.

MAMSI pogrinjek za mizo

5. Bodite pozorni na znake, ki vam jih pošilja otrok

Zdaj, ko je vaš otrok začel jesti gosto hrano, se mora naučiti tudi nove veščine: samoregulacije. Vaš otrok se še vedno uči, kakšen občutek je biti lačen ali sit. Ker se še ne more verbalno sporazumevati z vami, se morate vi naučiti prepoznavati znake, s katerimi bi rad povedal, da potrebuje več hrane ali, da mu je bilo dovolj.

Pogosti znaki, s katerimi želi izraziti, da ima dovolj, vključujejo obračanje glave, zapiranje ust, metanje hrane in nemir. Naučite se prepoznati te znake, saj vam lahko pomagajo obvladovati težave z zdravjem in telesno težo, ki se običajno pojavijo zaradi prekomernega hranjenja otroka.

6. Kaj pa, če vaš otrok še naprej zavrača hrano?

To je dejansko precej pogosto v prvih dneh po prehodu na gosto hrano. Ko dojenček otrpne ali izpljune hrano, ki mu jo dajete, nikar ne obupajte in še naprej poskušajte z vnašanjem zavrnjene hrane.

Na ta način boste otroka navadili na čim več različnih okusov. Nekateri otroci potrebujejo več časa, preden razvijejo okus za nekaj novega. Bodite potrpežljivi in vztrajni.

7. Uporabljajte ustrezen pribor

Če nimate pravih prijemov, lahko prvo hranjenje vodi v katastrofo. Na žalost pa lahko ta »katastrofa« izoblikuje tudi prehranjevalne navade vašega otroka, ki se jih bo držal, vse dokler ne odraste – kar pomeni, da bo vaš otrok postal izbirčen.

MAMSI silikonski lonček s slamico in pokrovčkom – navaden

Temu se lahko izognete med drugim tudi z uporabo ustreznega pribora. Izberite žličke, skledice in krožnike, ki so enostavno za uporabo in nežni do dlesni. Nikar ne uporabljajte kovinskih žličk! Priskrbite si tudi velik slinček – če lahko od otroka med hranjenjem pričakujete eno stvar, je to razmetavanje hrane in velik nered.

Če se odločate za pribor, ki bi najbolje ustrezal vašim potrebam, je set silikonskih ali bambusovih žličk in vilic odlična izbira. Za vas smo sestavili tudi celoten komplet za hranjenje, kateri vključuje skodelico s priseskom, krožnik s priseskom, žličko in vilico, pogrinjek, slinček ter lonček s slamico in pokrovom

MAMSI silikonski set za hranjenje

Leave a Comment

Shopping Cart